Lees het originele artikel op goedopgelost.overheid.nl

De bibliotheek heeft een bredere functie dan alleen het uitlenen van boeken. Naar aanleiding van de decentralisaties van zorg, welzijn en participatie naar gemeenten is de openbare bibliotheek in Zuid-Kennemerland, samen met andere bibliotheken, een initiatief gestart om lokaal en landelijk te wijzen op de rol die de bibliotheek kan spelen in het sociaal domein.

Wat levert het op?

  • Diverse cursussen en activiteiten op het gebied van het sociaal domein.
  • Een laagdrempelige werkplek voor ondernemers en zzp’ers.
  • De vereenzaming onder ouderen wordt tegengegaan.
  • Programma’s die burgers helpen om te gaan met de digitale overheid.

Contactpersoon

  • Lotte Sluyser
  • Directeur
  • Openbare bibliotheek Zuid-Kennemerland
  • Stuur e-mail 

Wat was de aanleiding?

‘Bibliotheken lenen boeken uit en hebben een groeiend aanbod met e-books en andere digitale media’, aldus Lotte Sluyser, directeur van de openbare bibliotheek in Zuid-Kennemerland. ‘Wat echter niet iedereen weet, is dat bibliotheken ook maatschappelijke taken hebben, zoals leesbevordering, mediawijsheid, sociale cohesie en preventie van laaggeletterdheid. De komende jaren worden deze maatschappelijke taken nog belangrijker.’ Dit heeft onder meer te maken met het feit dat gemeenten in 2015 extra zorgtaken krijgen.

Hoe hebben ze het aangepakt?

Vanuit de Vereniging van Openbare Bibliotheken is een samenwerking ontstaan tussen de bibliotheken van Assen, Hoorn, Lek en IJssel, Oss, Utrecht, Zwolle en Zuid-Kennemerland. Deze initiatiefnemers hebben als doel om de brede rol van bibliotheken onder de aandacht te krijgen.

De bibliotheek van Zuid-Kennemerland probeert onder meer via de nieuwsbrief, de website, posters en social media mensen te bereiken en uit te nodigen om naar de bibliotheek te komen. Daarnaast werkt men voor het bereiken van speciale doelgroepen samen met welzijnspartners en gemeenten.

Verschillende bibliotheken hebben projecten lopen. Zo doen de bibliotheken in Sittard, Geleen, Weert, Utrecht, Rotterdam en Den Haag mee aan het programma Digisterker. Dit programma heeft als doel mensen te leren omgaan met de online overheid. Via cursussen worden mensen bijvoorbeeld gewezen op het nut en het gebruik van DigiD.

Ook zijn er bibliotheken die samenwerken met ouderenorganisaties, waardoor ouderen met busjes van en naar de bibliotheek gebracht kunnen worden.

‘Samenwerking met de gemeente is essentieel’, vindt Sluyser. ‘Bovendien kan een bibliotheek een gemeente helpen met haar uitdagingen.’

De bibliotheek in Zuid-Kennemerland ondersteunt daarnaast bijvoorbeeld het UWV bij het organiseren van speeddates, waarbij werkgevers en potentiële werknemers elkaar ontmoeten.’

En de kosten?

De activiteiten die de bibliotheek organiseert vinden plaats op verschillende gebieden, zoals mediawijsheid, cultuur en kinderactiviteiten. Een deel hiervan kan worden omgebogen richting het sociaal domein zonder extra kosten. Er zijn echter ook intensievere activiteiten die wel extra kosten met zich meebrengen en waarvoor extra subsidie nodig is. Deze subsidie kan van de gemeente komen, maar ook van andere bronnen, zoals de provincie.

‘Een aantal activiteiten vraagt om langere openingstijden, waardoor er meer personeel nodig is. Door de bezuinigingen zal die behoefte voornamelijk moeten worden opgevangen met vrijwilligers’, stelt Sluyser.