De nieuwe technologieën en innovaties van de toekomst.. Hoe zien die eruit en door wie worden ze gemaakt? En wat betekenen ontwikkelingen op het gebied van tech, art & entrepeneurship voor de industrie en het bedrijfsleven?

In mei en juni tijdens ‘Dream it, make it, share it!’ worden deze vragen gesteld en gezocht naar antwoorden.

Want wat gebeurt er wanneer kunst, technologie en innovatie samen komen? Wanneer een wetenschapper algoritmes verzint om beroemde kunstwerken te visualiseren, wanneer jonge ondernemers met een flinke dosis verbeeldingskracht The Internet of Things inzetten, of wanneer een ontwerper levende materialen 3D-print?

De Academie van de Verbeelding – een initiatief van Rijksmuseum Twenthe – en Universiteit Twente organiseren vijf interactieve sessies. Tien internationale entrepreneurs, kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers verbeelden de toekomst. Dat doen ze voor een gemêleerd publiek – de ruim tachtig eerstejaars studenten Creative Technology die volop bezig zijn met hun installaties voor GOGBOT (dat plaatsvindt in september) én dertig bedrijven en zelfstandig ondernemers. Na iedere sessie blikken de deelnemende businesspartners vooruit: tijdens workshops, trainingen en pitches, gegeven door professionals in Rijksmuseum Twenthe en het DesignLab van Universiteit Twente. Telkens wordt afgesloten met een netwerkborrel.

De edities van 8 en 29 mei, met thema’s Sound & Light en Technopoetry, zijn open voor iedereen! Vanaf 13.30 uur ben je van harte welkom. Tot dan!

Vrijdag 1 mei – E-Motion
Robots met emotie, kunst als interface… In hoeverre kunnen we al communiceren met technologie? En wat brengt de toekomst? We ontdekken en blikken vooruit in deze lezing met de titel E-Motion.

Sprekers

  • Dr. ir. Edwin Dertien – professor Robotics & Mechatronics Universiteit Twente & kunstenaar
  • Sylvain Vries – interaction artistLocatie Gobelinzaal, Rijksmuseum Twenthe

Locatie
Gobelinzaal, Rijksmuseum Twenthe

Vrijdag 8 mei – Sound & Light – VRIJE TOEGANG!
Kunst van zonnecollectoren, drones als straatverlichting, een glow-in-the-dark fietspad… En welk beeld vormt zich bij 20 Hertz? Welke kansen bieden innovaties van licht en geluid? En hoe spreken ze tot de verbeelding?

Sprekers

  • Roos Meerman – onderzoeker & product designer
  • Bas van Koolwijk – video- & audiokunstenaar
  • Willem Hoebink – ontwerper & beeldend kunstenaar voor de openbare ruimte

Locatie
DesignLab Universiteit Twente

Vrijdag 29 mei – Technopoetry – Twente Biënnale
Kunst door algoritmes, levende organismen uit de 3D-printer: the future is now! Eric Klarenbeek vertelt over zijn mycelium-project, Heinze Havinga vertellen over hun producten. Tegelijk barsten het Maker Festival en de Twente Biënnale los in Enschede en pitchen studenten Creative Technology hun GOGBOT-installaties… Maak het mee!

Sprekers

  • Eric Klarenbeek – ontwerper (‘designer of the unusual’) en founder ArTechLab Enschede
  • Heinze Havinga – entrepreneur & new media professional

Locatie
ArTechLab Roombeek/ TETEM Kunstruimte

Vrijdag 5 juni – Wearable Tech
“The future is intimate, we want to be closer to ourselves”, concludeerde Kirsten Neidlinger. Dat resulteerde in SENSOREE. Wat is de toekomst van wearables en smart materials? En wat als het tot kunst verheven wordt?

Sprekers

  • Kirstin Neidlinger

Locatie
Gobelinzaal, Rijksmuseum Twenthe

Vrijdag 19 juni – Tech & Entrepreneurship

Een goed idee is één – daarmee succesvol worden is een volgende stap. Nederland wordt Silicon Polder, wordt steeds vaker gezegd. Wie zijn dé innovatieve entrepreneurs van 2015? En wat zijn de kansen voor Twente?

Sprekers

  • Chiels Brouwer
  • Stefan Witkamp

Locatie
DesignLab, Universiteit Twente